Lees over het leven en werk van Bartholomeus van der Helst - Muurmeesters

Bartholomeus van der Helst

Bartholomeus Van Der Helst 1667 Zelfportret Collectie Uffizi In Florence

BARTHOLOMEUS VAN DER HELST,
1613 – 1670

Het leven en werk van Bartholomeus van der Helst

Bartholomeus is geboren in de Grote Houtstraat in Haarlem in 1613 als zoon van een herbergier, Lodewijck Lowijs van der Helst (1579 – 1638) en Aeltgen Bartels (overleden in 1636).

Op 4 mei 1936 trouwt hij met Anna du Pire in Amsterdam en ze krijgen twee kinderen, Susanne (1638-1703) en Lodewijck (1642- onbekend waar en wanneer overleden). Lodewijck werd door zijn vader opgeleid tot schilder.

Van der Helst overleed op 16 december 1670 in Amsterdam.

Bartholomeus is in de leer geweest bij Nicolaes Eliasz Pickenoy en werd gezien als een concurrent van Rembrandt. Hij had een andere stijl van schilderen, een gladdere stijl die werd overgenomen door leerlingen van Rembrandt, oa door Ferdinand Bol en Govert Flinck.

Het werk van Bartholomeus

Van der Helst schilderde portretten van de beter gesitueerden zoals burgemeesters aar ook van Mary Stuart. Daarnaast maakte hij groepsportretten van regenten en schutters. De achtergronden liet hij vaak door anderen schilderen. Zeegezichten door oa Willem van de Velde II en landschappen door Jacob van Ruisdael en Jan Hackaert.

Zijn eerste bekende werk is het Regentstuk dat hij voor het Walenweeshuis heeft geschilderd in 1637. Het schilderij behoort tot de collectie van het Amsterdams Museum.

Bartholomeus is nauw betrokken geweest bij het opzetten van het Amsterdamse Kunstbroederschap.

Van Der Helst Bartholomeus Walenweesthuis Collectie Amsterdams Museum 300x290 1

Van der Helst Bartholomeus – Walenweeshuis – collectie Amsterdams museum

EEN MEESTERWERK VAN VAN DER HELST AAN JE EIGEN MUUR?

Wil jij één van de meesterwerken van Bartholomeus van der Helst aan je muur? Bekijk zijn schilderijen en kies jouw favoriete schilderij in de gewenste maat.

Formaat

Kleur

Toon meer

Toon minder