Lees over het leven en werk van Claude Monet - Muurmeesters

Claude Monet

Muurmeesters Monet Corniche 600x600 2

DE SCHILDER CLAUDE MONET,
1840 – 1926

Het leven en werk van Claude Monet

Claude wordt op 14 november 1840 geboren als 2de zoon van Claude Adolphe Monet (kruidenier) en Louis Justine Aubree, in de Rue Lafitte 45 in Parijs. Zijn volledige naam is Oscar – Claude Monet.

Op 5 jarige leeftijd verhuist het gezin door economische omstandigheden naar Le Havre waar zijn vader komt te werken bij de man van zijn oudere halfzus, Marie-Jeanne Gaillard Lecadre. Zij is voor Claude heel belangrijk omdat zij Claude stimuleert wanneer blijkt dat Claude heel graag tekent. In het begin zijn het karikaturen van welgestelden en Claude verkoopt deze ook. Zijn tekeningen raken in de krant en worden gezien door Eugene Boudin, een zee- en landschapsschilder. Boudin neemt Claude onder zijn hoede en laat Claude inzien dat hij talent heeft.

In 1859 vertrekt Claude Monet naar Parijs naar de leermeester van Boudin, Constant Troyon, die ook het talent van Claude ziet maar hem eerst tekenlessen geeft en de opdracht om schilderijen in het Louvre na te tekenen. Claude gaat studeren aan de Academie Suisse waar Claude vriendschappen sluit voor het leven met Manet, Pissarro, Sisly en Degas. Claude krijgt schilderles van Charles Gleyre.

Wanneer Claude in 1861 in militaire dienst moet en voor 7 jaar naar Algerije vertrekt wordt hij beïnvloed door de schoonheid van het landschap. Claude wordt in 1862 getroffen door tyfus en keert terug naar Le Havre om te herstellen. Daar ontmoet Claude een van de voorlopers van het impressionisme, Johan Barthold Jongkind die hem, zoals Claude het zelf zei, “het licht leerde componeren”.

Claude Monets eerste huwelijk

In 1865 heeft Claude een relatie met Camille Doncieux en in 1867 wordt hun zoon Jean geboren, ze trouwen in 1870. Wanneer er oorlog uitbreekt tijdens hun huwelijksreis in Trouville vertrekken ze naar Londen en keren via Zaandam en Amsterdam in 1871 terug in Frankrijk, Argenteuil. Michel, de 2de zoon van Claude en Camille wordt in 1879 geboren. Camille overlijdt een jaar later en Claude gaat samen met zijn zoons wonen bij het gezin Alice en Ernest Hoschede. In 1883 verhuizen ze met de hele kinderschaar naar Givency.

Gepassioneerd hovenier

Naast kunstschilder is Claude een gepassioneerd tuinman. Claude heeft prachtige tuinen aangelegd in Argentuil en later in Givency die Claude heeft vastgelegd op vele schilderijen. In 1890 legt Claude de 1ste tuin aan in een kleurenmix van bloemen. Hier kan Claude experimenteren met kleur en licht. De watertuin met het Japanse bruggetje met blauwe regen, waterlelies en de bomen en heesters die hun weerschijn vinden op het water.

Tweede huwelijk

Wanneer Ernest in 1891 overlijdt trouwt Claude met Alice. Ze hebben een rijk bestaan want de schilderijen worden goed verkocht. Claude maakt zijn schilderijen in serie. Op verschillende momenten van de dag legt Claude zijn onderwerpen vast door te spelen met de sfeer en het licht van het moment.

Claude Monet exposeert slechts 1x op de tentoonstelling van Salon de Paris, daarna wordt Claude geweerd door zijn manier van schilderen. Echter wordt er op initiatief van Napoleon III een onregelmatige tentoonstelling georganiseerd, Salon de Refuses, waar vele bekenden van Claude ook exposeerden. Zij waren ook niet welkom bij de Salon de Paris door de manier van schilderen.

In 1911 overlijdt Camille en ook Claude’s zoon Jean, die getrouwd is met de dochter van Alice, Blanche, komt in 1914 te overlijden. Blanche neemt de zorg voor de oudere Claude op zich die last krijgt van een oogziekte, er aan geopereerd wordt maar uiteindelijk blind word in juni 1926 en op 5 december 1926 overlijdt Claude Monet. Claude wordt begraven op de begraafplaats in Givency.

De bezittingen van Claude gaan over op zijn zoon Michel. Die op zijn beurt het huis met de tuin en de waterlelievijver schenkt aan de Academie des beaux-art in 1966. In 1980 wordt dit alles opengesteld voor publiek en is nog steeds te bezichtigen.

Claude Monet is een van de grondleggers van het impressionisme.

Een meesterwerk van Claude Monet aan je muur?

Wil jij een van de meesterwerken van Claude Monet aan je muur? Bekijk zijn schilderijen en kies jouw favoriete schilderij in de gewenste maat.

Formaat

Kleur

Toon meer

Toon minder