Lees over het leven en werk van Gerrit Adriaensz Berckheyde - Muurmeesters

Gerrit Adriaensz Berckheyde

Muurmeesters Berckheyd Herengracht 600x600 1

DE SCHILDER GERRIT ADRIAENSZ BERCKHEYDE,
1638-1698

Het leven van Gerrit Adriaensz Berckheyde

Gerrit is op 06 juni 1638 gedoopt in Haarlem als zoon van een slager die uit Katwijk kwam. Hij is schilder en tekenaar geworden.

Gerrit’s 11 jaar oudere broer, Job Adriaensz, heeft hem het schildersvak geleerd en waarschijnlijk heeft Frans Hals ook aan zijn opleiding bijgedragen.
Van 1654 tot 1660 reisden de broers door Duitsland om uiteindelijk in Heidelberg voor Karel de 1ste te schilderen waar zij beiden een gouden medaille ontvingen voor hun werk. De broers waren echter niet in staat om zich aan te passen aan het leven aan het hof en keerden terug naar Haarlem.

Na terugkomst in Haarlem werd Gerrit lid van het Lucasgilde en samen met zijn broer betrok hij een huis/atelier naast de Grote of Sint Bavokerk in Haarlem.
Na een bezoek aan de herberg is Gerrit verdronken in de Brouwersvaart op 14 juni 1698.

Het werk van Gerrit Adriaensz Berckheyde

Na zijn terugkomst uit Duitsland, schilderde Gerrit vooral stadsgezichten van Haarlem, Amsterdam en Den Haag. De schilders Johan Lingelbach en Jan van Huchtenburg voorzagen deze schilderijen van figuren. Zijn schilderijen waren van een hoog niveau.

Een meesterwerk van Gerrit Adriaensz Berckheyde aan je muur?

Wil jij één van de meesterwerken van Gerrit Adriaensz Berckheyde aan je muur? Bekijk zijn schilderijen en kies jouw favoriete schilderij in de gewenste maat.

Formaat

Kleur

Toon meer

Toon minder