Lees over het leven en werk van Hendrick Avercamp - Muurmeesters

Hendrick Avercamp

Hendrick Averkamp Schaatsenrijden In Een Dorp Ca 1610 400x200 600x600 1

DE SCHILDER HENDRICK AVERCAMP,
1585-1634

Het leven van Hendrick Avercamp

Hendrick Avercamp is de bekendste schilder en tekenaar van Hollandse winterlandschappen uit de 17de eeuw. Zijn schilderijen vol ijspraat geven ons een beeld van de winters in de 17de eeuw.

Avercamp werd in Amsterdam geboren als zoon van een apotheker, maar groeide op in Kampen, waarnaar hij op éénjarige leeftijd toe verhuisde. In bronnen uit de 17de eeuw wordt hij ‘de Stomme’ genoemd, wat betekende dat hij niet kon spreken en waarschijnlijk doof was.

Er wordt vermoed dat een lokale meester hem de eerste schilderprincipes heeft bijgebracht toen hij 12 jaar was. Deze lokale meester overleed tijdens een pestplaag. Later vertrok Hendrick Avercamp naar Amsterdam om daar het schildersvak zich eigen te maken. In 1607 was Hendrick Avercamp in de leer bij Pieter Isaacsz. Waarschijnlijk was hij voor die tijd al in de leer bij Gillis van Coninxloo, de Vlaamse landschapsschilder. Hij keerde uiterlijk 1613 terug naar Kampen, waar hij tot zijn overlijden woonde. Hendrick Avercamp overleed op 49-jarige leeftijd in 1634.

Het werk van Hendrick 

Hendrick Avercamp is met name beroemd om zijn winterlandschappen. Het is aannemelijk dat zijn voorliefde voor dit thema uit zijn jeugd komt, waarin hij vaak schaatste met zijn ouders. Avercamp werd geboren in het laatste kwartaal van de 16e eeuw, één van de koudste periodes van de ijstijd. Zijn landschappen zijn verhalend en kennen veel ondeugende anekdotische details. Later kwam stemming ook steeds meer naar voren in zijn schilderijen.

Een meesterwerk van Avercamp

Wil je een indrukwekkend meesterwerk van Hendrick Avercamp aan je muur? Bekijk zijn schilderijen en kies jouw favoriete schilderij in de gewenste maat.

Formaat

Kleur

Toon meer

Toon minder