Lees over het leven en werk van Hendrik Willem Mesdag- Muurmeesters

Hendrik Willem Mesdag

Muurmeesters Kalme Zee Schilder Hendrik Willem Mesdag2 1

DE SCHILDER HENDRIK WILLEM MESDAG,
1831-1915

Het leven van Hendrik Willem Mesdag

Hendrik Willem Mesdag werd op 23 februari 1831 in Groningen geboren als zoon van een stijfselfabrikant Klaas Mesdag (later bankier) en Johanna Willemina van Giffen.

Op jonge leeftijd was Hendrik al geïnteresseerd in tekenen en schilderen en kreeg hij les van leermeesters C.B. Buijs en van de directeur van Academie Minerva, J.H. Egenberger. Echter, Hendrik moest het familiebedrijf in en werd bankier bij bankiersfirma Mesdag en Zonen.

Op 23 april 1856 trouwt HendrikWillem Mesdag met Sientje van Houten, dochter van een rijke houthandelaar. Zij krijgen na 7 jaar een zoontje genaamd Klaas, welke helaas al overlijdt op 8 jarige leeftijd.

Aangemoedigd door zijn vrouw die zelf ook schildert, besluit Hendrik in 1866 uit het bedrijfsleven te stappen en zich volledig op het schilderen te storten. Dit was mede mogelijk door de erfenis die zijn vrouw ontving na het overlijden van haar vader.
Hendrik vertrekt die zomer met zijn gezin naar Oosterbeek en daarna naar Brussel waar hij door zijn achterneef L.A. Tadema, ook schilder, wordt voorgesteld aan Willem Roelofs. Willem Roelofs is de leermeester van Hendrik tot 1869. In Brussel raakt Hendrik ook bevriend met de Vlaming Alfred Verwee, die een landschap- en dierenschilder is en Hendrik wat kneepjes bijbrengt.

Onder indruk van de zee

In de zomer van 1868 vertrekt Hendrik met vrouw en kind naar zee in Norderney, een Waddeneiland van Duitsland. Daar ontdekt Hendrik de sfeer, de schoonheid en grootsheid van de lucht, en van de zee.

In 1869 verhuizen zij naar Den Haag, naar de Anna Pauwlownastraat. Kort daarna bouwt Hendrik samen met zijn zwager Samuel van Houten een huis aan de Laan van Meerdervoort (dat nu een deel van het museum van Mesdag is).

Om dichter bij de zee te zijn huurt Hendrik regelmatig een kamer in Villa Elba, later Hotel Rauch, waar altijd een kamer voor hem tot beschikking staat. Hendrik Mesdag leert niet alleen alle facetten van de zee, strand en de duinen kennen, maar leert ook veel over het leven van de bewoners uit Scheveningen.

Erkenning

Zijn eerste erkenning krijgt Hendrik in 1870 als hij een medaille op de Parijse salon voor het schilderij ‘Les Brisants de la Mer du Nord’(Branding van de Noordzee) ontvangt. Dit schilderij wordt aangekocht door een jurylid, Charles Chaplin.

In de periode van 1873 tot 1896 stuurt Hendrik meerdere inzendingen en hij ontvangt meerdere medailles. Hendrik wordt bekroond op internationale exposities in Londen, Lyon, Philadelphia, Amsterdam, Berlijn en Florence en wordt Officier in het Franse legioen van Eer.

Museum Mesdag en Pulchri

Tezamen met Anton Mauve en Willem Maris komt Hendrik in het bestuur van de in 1876 opgericht Hollandsche Teekenmaatschappij.
Ook de zakenman is nog steeds aanwezig in Hendrik. In de loop der jaren heeft hij een grote waardevolle collectie (meer dan 200 stuks) uit de periode van School van Barbizon (1830-1870) aangeschaft. Hendrik besluit deze schilderijen te exposeren in een bijgebouw, wat gebouwd wordt in de tuin van zijn huis aan de Laan van Meerdervoort. In 1887 wordt museum H.W. Mesdag geopend. In 1903 schenkt Hendrik dit museum aan de Nederlandse Staat. Hendrik kreeg als dank het Grootkruis in Orde van Oranje Nassau. Hendrik bleef directeur van het museum tot 1911.

Van de Pulchri Studio wordt Hendrik bij oprichting voorzitter. Van 1889 tot 1907 en tot zijn dood in 1915 blijft Henrik ere-voorzitter. Samen met zijn broer Taco koopt Hendrik in 1896 het huis van oud minister Gijsbert van Tienhoven aan de Lange Voorhout waar na verbouwingen Pulchri exposities worden gehouden. Deze exposities vinden nu nog steeds plaats.

Aan het panorama Mesdag begint Hendrik in maart 1881 hierbij wordt Hendrik geassisteerd door zijn vrouw Sientje en George Hendrik Breitner die de artillerie en de paarden voor zijn rekening neemt. Sientje overlijdt is 1909 en wordt begraven in een familiegraf op begraafplaats Oud Eik en Duinen in Den Haag.
Wanneer Hendrik overlijdt op 10 juli 1915 wordt hij bij Sientje begraven onder grote belangstelling, niet alleen door familie, vrienden en bekenden, maar ook door afgevaardigden van het koninklijk huis en de regering.

Een meesterwerk van Hendrik Willem Mesdag aan je muur?

Wil jij één van de meesterwerken van Hendrik Willem Mesdag aan je muur? Bekijk zijn schilderijen en kies jouw favoriete schilderij in de gewenste maat.

Formaat

Kleur

Toon meer

Toon minder

1 Resultaten

Toon per:

Filter