Je winkelwagen is leeg
Tot en met 4 juni ontvang je 10% zomerkorting op alle kunstwerken in ieder formaat.






Jozef Israëls

DE SCHILDER JOZEF ISRAËLS,
1824 – 1911
Het leven van Jozef Israëls
Jozef wordt geboren op 2 januari 1824 als 3de zoon van Hartog Abraham Israëls, effectenhandelaar, en Mathilde Polack in Groningen. Het gezin bestond later uit totaal 10 kinderen. Zijn ouders behoorden tot de rijken in een Joodse gemeente en woonden aan de Vismarkt 86. Op het geboortehuis staat een inscriptie dat Jozef daar is geboren. Het lag in de lijn der verwachting dat Jozef rabbijn zou worden zijn tekentalent was echter zo groot dat Jozef op zijn 8ste al tekenles kreeg van C.B. Buijs. Die het volgende heeft gezegd over Jozef “Er komt toch niets van dien jongen terecht, hij is veel te slordig.”
Op zijn 11de krijgt Jozef Israëls les van Jacob Bruggink aan de Academie Minerva in Groningen. Op zijn 18de mocht Jozef naar Amsterdam waar hij ging wonen bij zijn tante in de Jodenbreestraat alwaar zij een bontwinkel had. Van 1843 tot 1845 kreeg Jozef les van Jan Adam Kruseman en Jan Willem Pieneman aan de Koninklijke Academie in Amsterdam. In 1845 vertrekt Jozef naar Parijs waar hij tot 1947 verblijft en naar het Ecole des Beaux Arts gaat. Hij ontmoet daar Johannes Jongkind en schilders uit Barbizon. Na Parijs keert Jozef terug naar Amsterdam.
Wanneer Jozef in 1845 voor het herstel van een ziekte naar Zandvoort vertrekt wordt hij getroffen door het eenvoudige zware vissersleven dat invloed krijgt op zijn schilderen. Als Jozef in 1862 exposeert in Londen krijgt hij lovende kritieken en worden zijn schilderijen goed verkocht.
Op 07 mei 1863 trouwt Jozef in Amsterdam met Aleida Schaap (1843-1894). Ze krijgen samen 3 kinderen, Mathilda Anna (1864-1945), Izaac Lazarus (1865-1934) en Rebecca Maria die in 1866 wordt geboren maar ook dat zelfde jaar overlijdt.
In 1871 verhuist het gezin Israëls naar Den Haag waar Jozef Israëls bevriend raakt met Hendrik Willem Mesdag. Samen zijn zij betrokken bij het oprichten van de Hollandsche Teekenmaatschappij en de Pulchri Studio in 1879.
In 1879 wordt Jozef geridderd in de kroonorde van Italië.
Als zijn vrouw Aleida in 1894 overlijdt vertrekt Jozef met zijn zoon Isaac en vriend Frans Eerens naar Spanje en Noord Afrika.
Ondanks dat Jozef Israëls met name in Den Haag woont komt hij nog vaak in Groningen. Na zijn overlijden in Scheveningen op 12 augustus 1911 wordt er een standbeeld gemaakt door beeldhouwer Abraham Wesselink dat staat op het Hereplein in Groningen. Tijdens de 2de wereldoorlog wordt dit beeld door de Duiters verwijderd maar in 1947 plaatst de gemeente het beeld weer terug. Het is gemaakt naar het schilderij van Jozef, “langs moeders graf”.
Jozef Israels was niet alleen kunstschilder, etser en lithograaf maar ook schrijver onder de pseudoniem J. Maalman.
Het werk van Jozef Israëls
Door de lessen die Jozef vanaf zijn 8ste heeft gekregen van opvolgend C.W. Buijs, Jacob Bruggink, Jan Adam Kruseman en Jan Willem Pieneman was Jozef een landschapsschilder. Maar nadat Jozef in Parijs aan de Ecole des Beaux Arts lessen heeft genoten werd hij een romantische historieschilder.
Toen Jozef Israëls door ziekte in Zandvoort terechtkwam ging hij zich richten op het schilderen van het echte zware leven van de vissers met hun families.
Jozef ging over op het realistische schilderen, wat kenmerkend is voor de Haagse School waar hij zich later bij aansloot toen hij eenmaal in Den Haag ging wonen en werken.
Op het eind van Jozef’s leven schildert Jozef weer landschappen en onderwerpen uit de Joodse Godsdienst, o.a. het schilderij “Joodse bruiloft”.
Jozef heeft zijn zoon Isaac het kunstenaarsvak geleerd waarover hij het volgende heeft geschreven; “Met de hulp van de Heer, zal hij een beter schilder worden dan zijn vader”.
Andere van zijn leerlingen waren onder andere, David Artz en Bernard Blommers.
Een meesterwerk van Jozef Israels aan je muur?
Wil jij een van de meesterwerken van Jozef Israëls aan je muur? Bekijk zijn schilderijen en kies jouw favoriete schilderij in de gewenste maat.