AANVULLENDE
INFORMATIE
DANS OM HET GOUDEN KALF
Schilder: Karel van Mander (Meulebeke 1548 - Amsterdam 1606)
Datum: 1602
Officiële titel: De dans om het Gouden kalf
Origineel: Olieverf op doek, 213,5 x 98 cm, bxh
Leuk: De dans om het Gouden Kalf is in groot formaat te bewonderen in Café Restaurant BLEND, om de hoek bij het Frans Hals Museum locatie Hof.
Over de schilder Karel van Mander
Karel van Mander is geboren in de Zuidelijke Nederlanden en werkte als prentkunstenaar, schilder, tekenaar en kunstenaarsbiograaf. Hij is gedurende zijn carrière werkzaam geweest op diverse plekken, onder andere in Meulebeke, Rome en Haarlem.
Toen hij zelf volleerd was heeft hij diverse leerlingen gehad, waaronder zijn zoon Karel van Mander II en Hendrick Gerritsz Pot. Zijn bekendste leerling was echter niemand minder dan Frans Hals zelf. Samen met Cornelis van Haarlem en Hendrick Goltzius vormde Van Mander de Haarlemse academie. Zij introduceerden het Hollands maniërisme, een stijl die bekendstaat om de mensfiguren met lange en gedraaide lichamen en kleinere hoofden.
In 1604 bracht Van Mander zijn ‘Schilder-boeck’uit met handreikingen voor het maken van schilderijen, maar ook met biografieën van Nederlandse, Duitse en Italiaanse kunstenaars uit het verleden en uit de tijd van Mander zelf. Tevens vermeldde hij een aantal praktische leefregels, waaronder: “’s zomers vroeg slapengaan en vroeg opstaan wordt geraden, en de zang der vogels te gaan horen”. Karel van Mander schreef ook proza en sonnetten.
Over De dans om het gouden kalf
Zelf schilderde Van Mander voornamelijk religieuze en historische voorstellingen. De dans om het gouden kalf verbeeldt een Bijbels verhaal over ontrouw. Terwijl Mozes op de berg Sinaï is, maken de Israëlieten een afgodsbeeld. Ze smelten hun gouden oorringen om tot een gouden kalf. Karel van Mander toont hier hoe ze een offer brengen aan hun nieuwe afgod. Wanneer Mozes later van de berg afdaalt, gooit hij uit woede de twee stenen tafelen stuk waarop de tien geboden staan geschreven.
Anders dan de titel doet vermoeden, staat het gouden kalf in dit schilderij niet op de voorgrond: het is in de verte afgebeeld. Van Mander focuste zich op de uitbundig feestvierende mensen.
Van Mander schilderde dit werk in navolging van de kunstenaar Lucas van Leyden, die hij zeer uitvoerig beschreef in zijn Schilder-boeck.
Dit meesterwerk van Karel van Mander is onderdeel van onze collectie Haerlemsche Meesters en is te zien in het Frans Hals Museum locatie Hof in Haarlem.

Een samenwerking met het Frans Hals Museum Haarlem®
DE DANS OM HET GOUDEN KALF VAN KAREL VAN MANDER AAN JOUW MUUR?
Wil jij dit prachtige meesterwerk bij jou aan de muur hebben? Kies je favoriete maat bovenaan deze pagina!
MOOI: met je aankoop ondersteun je het Frans Hals Museum Haarlem ♥