Dans om het Gouden kalf van Van Mander aan je muur? - Muurmeesters
Muurmeesters Dans Om Gouden Kalf Van Mander Frans Hals Museum
Os 52 26a Muurmeesters Dans Om Gouden Kalf Van Mander Imp1
Os 52 26a Muurmeesters Dans Om Gouden Kalf Van Mander Imp2
Os 52 26a Muurmeesters Dans Om Gouden Kalf Van Mander Imp3
Os 52 26a Muurmeesters Dans Om Gouden Kalf Van Mander Imp4 Copy

Dans om het Gouden kalf

SCHILDER

JAAR

1602

Dans om het gouden kalf, een historisch schilderij van Karel van Mander is te bestellen in diverse maten en uitvoeringen. En, heel mooi, met je aankoop steun je direct het Frans Hals Museum!

Slechte akoestiek? Je kunt geluiddempend materiaal bijbestellen (50,- p/m2). Geef dit even aan bij je bestelnotities.

Frans Hals MuseumMUURMEESTERS X FRANS HALS MUSEUM
Een samenwerking met het Frans Hals Museum®

Lees hier meer over het schilderij

Vanaf 285,00
Toevoegen aan wishlist

AANVULLENDE

INFORMATIE

DANS OM HET GOUDEN KALF

Schilder: Karel van Mander (Meulebeke 1548 - Amsterdam 1606)
Datum: 1602
Officiële titel: De dans om het Gouden kalf
Origineel: Olieverf op doek, 213,5 x 98 cm, bxh

Leuk: De dans om het Gouden Kalf is in groot formaat te bewonderen in Café Restaurant  BLEND, om de hoek bij het Frans Hals Museum locatie Hof.

Over de schilder Karel van Mander

Karel van Mander is geboren in de Zuidelijke Nederlanden en werkte als prentkunstenaar, schilder, tekenaar en kunstenaarsbiograaf. Hij is gedurende zijn carrière werkzaam geweest op diverse plekken, onder andere in Meulebeke, Rome en Haarlem.

Toen hij zelf volleerd was heeft hij diverse leerlingen gehad, waaronder zijn zoon Karel van Mander II en Hendrick Gerritsz Pot. Zijn bekendste leerling was echter niemand minder dan Frans Hals zelf. Samen met Cornelis van Haarlem en Hendrick Goltzius vormde Van Mander de Haarlemse academie. Zij introduceerden het Hollands maniërisme, een stijl die bekendstaat om de mensfiguren met lange en gedraaide lichamen en kleinere hoofden.

In 1604 bracht Van Mander zijn ‘Schilder-boeck’uit met handreikingen voor het maken van schilderijen, maar ook met biografieën van Nederlandse, Duitse en Italiaanse kunstenaars uit het verleden en uit de tijd van Mander zelf. Tevens vermeldde hij een aantal praktische leefregels, waaronder: “’s zomers vroeg slapengaan en vroeg opstaan wordt geraden, en de zang der vogels te gaan horen”.  Karel van Mander schreef ook proza en sonnetten.

Over De dans om het gouden kalf

Zelf schilderde Van Mander voornamelijk religieuze en historische voorstellingen. De dans om het gouden kalf verbeeldt een Bijbels verhaal over ontrouw. Terwijl Mozes op de berg Sinaï is, maken de Israëlieten een afgodsbeeld. Ze smelten hun gouden oorringen om tot een gouden kalf. Karel van Mander toont hier hoe ze een offer brengen aan hun nieuwe afgod. Wanneer Mozes later van de berg afdaalt, gooit hij uit woede de twee stenen tafelen stuk waarop de tien geboden staan geschreven.

Anders dan de titel doet vermoeden, staat het gouden kalf in dit schilderij niet op de voorgrond: het is in de verte afgebeeld. Van Mander focuste zich op de uitbundig feestvierende mensen.

Van Mander schilderde dit werk in navolging van de kunstenaar Lucas van Leyden, die hij zeer uitvoerig beschreef in zijn Schilder-boeck.

Dit meesterwerk van Karel van Mander is onderdeel van onze collectie Haerlemsche Meesters en is te zien in het Frans Hals Museum locatie Hof  in Haarlem.

Dans Om Het Gouden Kalf

Een samenwerking met het Frans Hals Museum Haarlem®

DE DANS OM HET GOUDEN KALF VAN KAREL VAN MANDER AAN JOUW MUUR?

Wil jij dit prachtige meesterwerk bij jou aan de muur hebben?  Kies je favoriete maat bovenaan deze pagina!

hoge kwaliteit print en materiaal
inclusief lijst
de doeken zijn verwisselbaar
beschikbaar in verschillende maten
prijzen zijn inclusief lijst en doek. In Nederland en België zijn verzendkosten inclusief. Voor overige landen geldt: exclusief verzendkosten en invoerrechten.

MOOI: met je aankoop ondersteun je het Frans Hals Museum Haarlem ♥