Schuttersstuk Feestmaal St Jorisschutterij van Frans Hals aan je muur? - Muurmeesters
Muurmeesters Feestmaal Van De Sint Jorisschutterij 1627 Frans Hals Museum
Muurmeesters Feestmaal Van De Officieren Van St Joris Gilde Imp1 1
Muurmeesters Feestmaal Van De Officieren Van St Joris Gilde Imp2 1

Feestmaal van de Sint-Jorisschutterij 1627

SCHILDER

JAAR

1627

Feestmaal van de Sint-Jorisschutterij uit 1627, één van de schutterstukken van Frans, is te bestellen in diverse maten en uitvoeringen. Heel mooi, met je aankoop steun je direct het Frans Hals Museum!

Slechte akoestiek? Je kunt geluiddempend materiaal bijbestellen (50,- p/m2). Geef dit even aan bij je bestelnotities.

Frans Hals MuseumMUURMEESTERS X FRANS HALS MUSEUM
Een samenwerking met het Frans Hals Museum®

Lees hier meer over het schilderij

Vanaf 295,00
Toevoegen aan wishlist

AANVULLENDE

INFORMATIE

FEESTMAAL VAN DE OFFICIEREN VAN DE  SINT-JORISSCHUTTERIJ 1627

Schilder: Frans Hals (Antwerpen c. 1582/83 – Haarlem 1666)
Datum: 1627
Officiële titel: Feestmaal van de officieren van de  Sint-Jorisschutterij
Origineel: Olieverf op doek, 421 x 218 cm, bxh

Over het schuttersstuk

Frans Hals wordt ook wel ‘de meester van de losse toets’ genoemd. Hij onderscheidt zich van zijn tijdgenoten door een opvallend losse schildertoets. Van dichtbij zijn de afzonderlijke penseelstreken steeds goed te onderscheiden. Gezien van enige afstand ontstaat het totaalbeeld, zo ook hier. De compositie – de manier waarop figuren en voorwerpen op het doek zijn geplaatst – is hier vrijer dan in andere schuttersstukken van Frans Hals.

We zien op het schilderij het afscheidsmaal van de officieren na een lidmaatschap van 3 jaar. Zij dragen sjerpen in de kleuren wit, oranje en blauw, de kleuren van het vaandel.  Officieren worden door het stadsbestuur aangesteld.

De geportretteerden

Kapitein Michiel de Wael, in het dagelijks leven bierbrouwer, betrekt ons met zijn uitnodigende blik bij de voorstelling terwijl hij demonstratief zijn lege glas omkeert. De vaandrig op de voorgrond vormt de verbindende schakel tussen de schutters. Rechts onderaan staat Kapitein Nicolaes Le Febure, een klein mens die vanwege zijn lengte staand is verbeeld. Twee van de vaandeldragers staan ook op het schuttersstuk uit 1616, zij waren vaandeldragers van 1612 tot 1627.

Beweging in het doek

Een ander element dat de ‘beweging’ in dit doek benadrukt, is de manier waarop Frans Hals de figuren afsnijdt aan de randen van het doek. Links is het gezicht van de staande man slechts gedeeltelijk zichtbaar, en rechtsonder valt de arm van de zittende figuur van het schilderij. Hierdoor ontstaat de indruk van een foto, dat dit schilderij een bijna ‘snapshotachtig’ karakter geeft. Alsof Frans Hals dit feest met één simpele klik wist vast te leggen.

Dit meesterwerk van Frans Hals is onderdeel van onze collectie Haerlemsche Meesters en is te zien in het Frans Hals Museum locatie Hof  in Haarlem.

Schuttersstukken

Meer weten over de Schuttersstukken? Klik dan hier

Feestmaal Van De Sint Jorisschutterij 1627

Een samenwerking met het Frans Hals Museum Haarlem®

 

FEESTMAAL VAN DE OFFICIEREN VAN DE SINT-JORISSCHUTTERIJ VAN FRANS HALS AAN JE MUUR?

Wil je een indrukwekkend meesterwerk van Frans Hals aan je muur? Bekijk zijn schilderijen en kies jouw favoriete schilderij in de gewenste maat.

hoge kwaliteit print en materiaal
inclusief lijst
de doeken zijn verwisselbaar
beschikbaar in verschillende maten
prijzen zijn inclusief lijst en doek. In Nederland en België zijn verzendkosten inclusief. Voor overige landen geldt: exclusief verzendkosten en invoerrechten.

MOOI: met je aankoop ondersteun je het Frans Hals Museum Haarlem ♥