Het bekende schilderij "Het puttertje" aan je muur? - Muurmeesters
Muurmeesters Fabritius Carel Puttertje 1
Klantfoto Het Puttertje, Carel Fabritius
Muurmeesters Fabritius Goldfinch 3
Muurmeesters Fabritius Goldfinch1

Puttertje

SCHILDER

JAAR

1654

Het Puttertje is te bestellen in diverse maten en is een prachtige aanwinst voor de woonkamer, slaapkamer of kantoor.

Slechte akoestiek? Je kunt geluiddempend materiaal bijbestellen (50,- p/m2), dit kun je onderstaand aanvinken. Lees hier meer over het schilderij

Vanaf 263,00
Toevoegen aan wishlist

AANVULLENDE

INFORMATIE

Het Puttertje van Fabritius aan je muur

Wil jij dit prachtige meesterwerk bij jou aan de muur hebben?  Kies je favoriete kunstwerk in de door jou gewenste maat.

hoge kwaliteit print en materiaal
inclusief lijst
de doeken zijn verwisselbaar
beschikbaar in verschillende maten
prijzen zijn inclusief lijst en doek. In Nederland en België zijn verzendkosten inclusief. Voor overige landen geldt: exclusief verzendkosten en invoerrechten

HET SCHILDERIJ: HET PUTTERTJE – 1654

Origineel: olieverf op paneel 22,8 x 33,5 cm bxh

Het Puttertje ofwel de distelvink, is een van de beroemdste vogeltjes in de kunstgeschiedenis. Het vogeltje is te herkennen aan het rode masker op zijn kopje en de fel gele strepen op zijn vleugels. Het Puttertje werd in de 17de eeuw als huisdier gehouden met een kettinkje aan zijn pootje en kon worden geleerd om water te putten uit het waterbakje. Vandaar de naam Puttertje. Toen Carel dit zag wilde hij het vastleggen op een schilderij. Carel schilderde het vogeltje tegen een vaal witte muur zodat hij ook gebruik kon maken van de schaduw.

Het puttertje is bedoeld als oogbedrieger. Net echt. Toch werkte Fabritius allesbehalve ‘fotografisch’. Van dichtbij is zelfs heel goed te zien hoe hij het deed: intuïtief, met toetsen, veegjes, dun en dik opgebracht, klodders en richeltjes, een kras in de verf. In die vrijheid herken je de invloed van Rembrandt want Carel Fabritius was in de leer bij Rembrandt van Rijn rond 1642/1643.

Tijdens een ontploffing van het Delfts Kruithuis werd het huis en atelier van Carel geraakt en beide brandden af. Carel Fabritius kwam hierbij zelfs om het leven. Het vermoeden bestaat dat kleine deukjes, aan het licht gekomen tijdens een restauratie, in het meesterwerk Het Puttertje afkomstig zijn van gruis/kruid inslag van deze ontploffing.

Het Puttertje is één van de kleinste schilderijtjes en is in de belangstelling komen te staan na publicatie van het boek van de Amerikaanse schrijfster Donna Tartt genaamd “het Puttertje”

Het Puttertje is te zien in het Mauritshuis in Den Haag