Schuttersstuk St Jorisschutterij van Frans Hals aan je muur? - Muurmeesters
Muurmeesters Optrekken Van De Sint Jorisschutterij Frans Hals Museum 1
Os I 113 Muurmeesters Officieren En Onderofficieren Van De St Jorisschutterij Imp1
Os I 113 Muurmeesters Officieren En Onderofficieren Van De St Jorisschutterij Imp3 Copy
Os I 113 Muurmeesters Officieren En Onderofficieren Van De St Jorisschutterij Imp2

Optrekken van de Sint-Jorisschutterij

SCHILDER

JAAR

1639

Officieren en onderofficieren van de Sint-Jorisschutterij, het laatste schuttersstuk door Frans geschilderd, is te bestellen in diverse maten en uitvoeringen. Heel mooi, met je aankoop steun je direct het Frans Hals Museum!

Slechte akoestiek? Je kunt geluiddempend materiaal bijbestellen (50,- p/m2). Geef dit even aan bij je bestelnotities.

MUURMEESTERS X FRANS HALS MUSEUM
Een samenwerking met het Frans Hals Museum®

Lees hier meer over het schilderij

Vanaf 265,00
Toevoegen aan wishlist

AANVULLENDE

INFORMATIE

OFFICIEREN EN ONDEROFFICIEREN VAN DE SINT-JORISSCHUTTERIJ

Schilder: Frans Hals (Antwerpen c. 1582/83 – Haarlem 1666)
Jaar: 1639
Officiële titel: Officieren en onderofficieren van de Sint-Jorisschutterij
Origineel: Olieverf op doek, 421 x 218 cm, bxh

Over het schuttersstuk

Dit schuttersstuk is het laatste dat Frans Hals schilderde, in 1639. De officieren en sergeants staan klaar om te kunnen optrekken. Van boven arriveren meer schutters om zich te voegen bij de groep beneden. De manschappen worden aangevoerd door de kolonel, bierbrouwer Johan Claesz Loo (links, nr. 1). Hij werd al eens eerder door Hals op een schuttersstuk verbeeld. Naast hem, met zeemleren beschermingsvest en blauwe sjerp, staat bierbrouwer Michiel de Wael, die ook op een vroeger schuttersstuk van Hals voorkomt. De sjerp is in de kleur van de “rot” (afdeling/brigade). Een schutterij bestond uit 3 brigades met vaandeldragers, oranje, wit of blauw.

De leden van de schutterijen kwamen meestal uit rijke vooraanstaande families en vaak waren ze familie van elkaar. Er moest betaald worden om een portret op het schilderij te krijgen, sommigen sloegen daarom ook over.

Frans Hals zelf op het schilderij?

Frans Hals verbeeldde naar verluidt ook zichzelf op dit schuttersstuk! Hij was lid van de Sint-Jorisschutterij, maar had geen bijzondere rang. Hij plaatste zichzelf dus als de enige ‘gewone’ schutter in de groep. De tweede figuur van linksboven is herkend als Frans Hals.

Meester van de losse toets

Frans Hals wordt ook wel ‘de meester van de losse toets’ genoemd. Hij onderscheidt zich van zijn tijdgenoten door een opvallend losse schildertoets (de manier waarop penseelstreken zichtbaar zijn op het doek). Van dichtbij zijn de afzonderlijke penseelstreken steeds goed te onderscheiden. Gezien van enige afstand ontstaat het totaalbeeld. Kijk bijvoorbeeld eens naar de grote knopen in de sjerp van de figuren op de voorgrond: van dichtbij eerder een abstract kunstwerk, maar van een afstandje gezien een geknoopte lap stof.

Informatie over de schuttersstukken van Frans Hals

Frans Hals is beroemd om zijn schuttersstukken: levensgrote groepsportretten van leden van de schutterij. Hij schilderde er maar liefst zes: vijf in Haarlem, één in Amsterdam. Het genre was typerend voor de Nederlanden in de zestiende en zeventiende eeuw. Verreweg het bekendste schuttersstuk is ‘De Nachtwacht’, door Rembrandt van Rijn.

Schutters waren verantwoordelijk voor orde en rust in de stad. Iedere volwassen mannelijke burger was dienstplichtig. Omdat schutters hun eigen uniform en wapenrusting moesten betalen, waren ze vooral afkomstig uit de bovenlaag van de samenleving. Officieren wisselden hun functies bij de schutterij af met ambten in het stadsbestuur.

Toelichting bij de namen en nummers op de figuren op het schuttersstuk

Rond 1740, ruim een eeuw nadat Hals zijn schuttersstukken had voltooid, werd bij elke figuur een nummer geschilderd dat correspondeert met de naam van de schutter op de bijbehorende naamborden.

Algemene informatie over Frans Hals’ als ‘meester van de losse toets’

Hals schilderde zijn portretten met een ‘losse toets’: snelle penseelstreken, waarin je de beweging van de kwast nog kunt zien. Van enige afstand zie je  het totaalbeeld. Met deze stijl wijkt Hals af van veel van zijn tijdgenoten, de meesten schilderden veel fijner. In de achttiende eeuw werd Hals’ manier van schilderen te ruw en te slordig gevonden. Een eeuw later werd hij door schilders als Van Gogh en Manet juist bejubeld als een moderne voorloper vanwege zijn levendige stijl en virtuoze penseelstreek.

Dit meesterlijke schuttersstuk van Frans is te zien in het Frans Hals Museum locatie Hof  in Haarlem.

Optrekken Van De Sint Jorisschutterij

Een samenwerking met het Frans Hals Museum Haarlem®

OFFICIEREN EN ONDEROFFICIEREN VAN DE SINT-JORISSCHUTTERIJ VAN FRANS HALS AAN JE MUUR?

Wil je een indrukwekkend meesterwerk van Frans Hals aan je muur? Bekijk zijn schilderijen en kies jouw favoriete schilderij in de gewenste maat.

hoge kwaliteit print en materiaal
inclusief lijst
de doeken zijn verwisselbaar
beschikbaar in verschillende maten
prijzen zijn inclusief lijst en doek. In Nederland en België zijn verzendkosten inclusief. Voor overige landen geldt: exclusief verzendkosten en invoerrechten.

MOOI: met je aankoop ondersteun je het Frans Hals Museum Haarlem ♥