Portret van Cornelia Vooght van Frans Hals aan je muur? - Muurmeesters
Muurmeesters Portret Van Cornelia Vooght 1631 Frans Hals Museum
Muurmeesters Portret Van Cornelia Vooght 1631 Frans Hals Imp1
Muurmeesters Portret Van Cornelia Vooght 1631 Frans Hals Imp2

Portret van Cornelia Vooght

SCHILDER

JAAR

1631

Portret van Cornelia Vooght van Frans Hals is te bestellen in diverse maten en uitvoeringen. Heel mooi, met je aankoop steun je direct het Frans Hals Museum!

Slechte akoestiek? Je kunt geluiddempend materiaal bijbestellen (50,- p/m2). Geef dit even aan bij je bestelnotities.

MUURMEESTERS X FRANS HALS MUSEUM
Een samenwerking met het Frans Hals Museum®

  Lees hier meer over het schilderij

Vanaf 315,00
Toevoegen aan wishlist

AANVULLENDE

INFORMATIE

PORTRET VAN CORNELIA VOOGHT

Schilder: Frans Hals, (Antwerpen c. 1582/83 – Haarlem 1666)
Jaar: 1631
Officiële titel: Portret van Cornelia Claesdr Vooght
Origineel: olieverf op paneel, 101 x 126,5 cm, bxh

Leuk: Het portret van Cornelia is te bewonderen in het Museumcafé Cleeff Frans Hals, Locatie Hof. De portretten van Cornelia en Nicolaes zijn ook te bewonderen bij ML in Haarlem in de brasserie.

Over Cornelia Cleasdr Vooght

Cornelia komt uit een brouwersfamilie, brouwerij Vooght op de Coude Horn. Deze werd gerund door haar broer Willem Claesz Vooght. Haar zus Maritge trouwde met Pieter Jacobsz Olycan die o.a. brouwerij Vogelstruys aan het Spaarne bezat. Ook dit koppel is door Frans Hals geschilderd.

Het echtpaar Nicolaes van der Meer en Cornelia Vooght

Nicolaes van der Meer en Cornelia Vooght vormden een vooraanstaand Haarlems echtpaar, zij trouwden in 1598. Cornelia’s man Nicolaes was bierbrouwer van bierbrouwerij de Leeuw,  schepen, meer dan eens burgemeester en officier van de St. Jorisschutterij. In zijn functie van kapitein van de schutterij, werd hij door Frans Hals geportretteerd op het schuttersstuk uit 1616. De zwarte kleding en lange bontmantel die Cornelia op het schilderij draagt, zijn een teken van luxe en rijkdom.

Nicolaes en Cornelia werden door Frans Hals verbeeld op twee aparte schilderijen, die bij elkaar horen. De muur op het ene portret lijkt door te lopen op het andere. Traditioneel hangt het portret van de man links en dat van de vrouw aan de rechterkant. Frans Hals schilderde in zijn loopbaan veel van dit soort pendanten (huwelijksportretten van mannen en vrouwen).

Het portret dat Frans van Nicolaes maakte vind je hier

Iets vreemds aan het schilderij

Met deze twee portretten is iets vreemds aan de hand. Uit röntgenfoto’s is gebleken dat de gezichten van Nicolaes en Cornelia over andere portretten heen zijn geschilderd. Waarom dat is gebeurd, is niet bekend. Misschien waren de opdrachtgevers niet (of niet meer) tevreden met hun beeltenis, of misschien hebben Nicolaes en Cornelia een pendant die al in de familie was laten aanpassen met hun eigen gezichten. (Huwelijksportretten bleven namelijk lang in een familie.)

Wapenschilden

Ook de wapenschilden op beide schilderijen zijn later toegevoegd – waarschijnlijk in de negentiende eeuw. De kleurstof die in de familiewapens voorkomt – pruisisch blauw – kwam pas na 1720 in algemeen gebruik. Bovendien komt het wapen nog niet voor op een tekening die Johan van der Sprang in 1762 van het portret van Cornelia maakte.

Dit meesterwerk van Frans Hals is onderdeel van onze collectie 'Haerlemsche Meesters' en is te zien in het Frans Hals Museum Locatie Hof  in Haarlem.

Portret Van Cornelia Vooght

Een samenwerking met het Frans Hals Museum Haarlem®

Portret van Cornelia Claesdr Vooght van Frans Hals aan je muur?

Wil je een indrukwekkend meesterwerk van Frans Hals aan je muur? Bekijk zijn schilderijen en kies je favoriet.

hoge kwaliteit print en materiaal
inclusief lijst
de doeken zijn verwisselbaar
beschikbaar in verschillende maten
prijzen zijn inclusief lijst en doek. In Nederland en België zijn verzendkosten inclusief. Voor overige landen geldt: exclusief verzendkosten en invoerrechten.

MOOI: met je aankoop ondersteun je het Frans Hals Museum Haarlem ♥