Portret van Nicolaes van der Meer van Frans Hals aan je muur? - Muurmeesters
Muurmeesters Portret Van Nicolaes Van Der Meer Frans Hals Museum
Muurmeesters Portret Van Nicolaes Van Der Meer Frans Hals Imp1
Muurmeesters Portret Van Nicolaes Van Der Meer Frans Hals Imp2
Muurmeesters Portret Van Nicolaes Van Der Meer Frans Hals Imp3

Portret van Nicolaes van der Meer

SCHILDER

JAAR

1631

Frans Hals' Portret van Nicolaes van der Meer is te bestellen in diverse maten en uitvoeringen. Heel mooi, met je aankoop steun je direct het Frans Hals Museum!

Slechte akoestiek? Je kunt geluiddempend materiaal bijbestellen (50,- p/m2). Geef dit even aan bij je bestelnotities.

MUURMEESTERS X FRANS HALS MUSEUM
Een samenwerking met het Frans Hals Museum®

  Lees hier meer over het schilderij

Vanaf 315,00
Toevoegen aan wishlist

AANVULLENDE

INFORMATIE

PORTRET VAN NICOLAES VAN DER MEER

Schilder: Frans Hals, (Antwerpen c. 1582/83 – Haarlem 1666)
Jaar: 1631
Officiële titel: Portret van Nicolaes Woutersz van der Meer
Origineel: olieverf op paneel, 100.5 x 128c5 cm, bxh

Leuk: beide portretten zijn ook te bewonderen bij ML in Haarlem in de brasserie, middenin het historisch centrum van Haarlem!

Huwelijkspendanten: Portretten van Nicolaes en Cornelia

De schilderijen die Frans Hals maakte van Nicolaes van der Meer en Cornelia Vooght horen bij elkaar. Het zijn huwelijkspendanten van dit vooraanstaande Haarlemse echtpaar, zij trouwden in 1598. Van der Meer (ca 1574-1637) was bierbrouwer bij bierbrouwerij de Leeuw, schepen, meer dan eens burgemeester en officier van de St. Jorisschutterij. In zijn functie van kapitein werd hij overigens ook door Frans Hals geportretteerd op het schuttersstuk Feestmaal van de Sint Jorisschutterij uit 1616. Hals benadrukte Nicolaas’ ongedwongen maar zelfverzekerde houding door hem staand achter de stoel te positioneren, zijn hand ontspannen rustend op de rugleuning. Je vindt hem links op het schilderij.

Dat de twee portretten bij elkaar horen is te zien aan de muur op de achtergrond, die lijkt door te lopen van het ene schilderij in het andere. Traditioneel hangt het portret van de man links en dat van de vrouw aan de rechterkant. Hals schilderde in zijn loopbaan veel van dit soort pendanten (portretten van mannen en vrouwen).

Iets vreemds aan het schilderij

Met deze twee portretten is echter iets vreemds aan de hand. Uit röntgenfoto’s is gebleken dat de gezichten van Nicolaes en Cornelia over andere portretten heen zijn geschilderd. Waarom dat is gebeurd, is niet bekend. Misschien waren de opdrachtgevers niet (of niet meer) tevreden met hun beeltenis, of misschien hebben Nicolaes en Cornelia een pendant die al in de familie was laten aanpassen met hun eigen gezichten. (Huwelijksportretten bleven namelijk lang in een familie.)

Wapenschilden

Ook de wapenschilden op beide schilderijen zijn later toegevoegd – waarschijnlijk in de negentiende eeuw. De kleurstof die in de familiewapens voorkomt – pruisisch blauw – kwam pas na 1720 in algemeen gebruik. Bovendien komt het wapen nog niet voor op een tekening die Johan van der Sprang in 1762 van het portret van Cornelia maakte.

Het portret dat Frans van Cornelia maakte vind je hier

Dit meesterwerk van Frans Hals is onderdeel van onze collectie 'Haerlemsche Meesters en is te zien in het Frans Hals Museum locatie Hof  in Haarlem.

Portret Van Nicolaes Van Der Meer

Een samenwerking met het Frans Hals Museum Haarlem®

 

PORTRET VAN NICOLAES VAN DER MEER VAN FRANS HALS AAN JE MUUR?

Wil je een indrukwekkend meesterwerk van Frans Hals aan je muur?

hoge kwaliteit print en materiaal
inclusief lijst
de doeken zijn verwisselbaar
beschikbaar in verschillende maten
prijzen zijn inclusief lijst en doek. In Nederland en België zijn verzendkosten inclusief. Voor overige landen geldt: exclusief verzendkosten en invoerrechten.

MOOI: met je aankoop ondersteun je het Frans Hals Museum Haarlem ♥