Pronkstilleven Adriaen van Utrecht aan uw muur? - Muurmeesters
Muurmeesters Utrecht Van Adriaen Pronkstilleven
Muurmeesters Utrecht Pronkstilleven

Pronkstilleven

JAAR

1644

Pronkstilleven van Adriaen van Utrecht kan besteld worden in diverse maten en is een prachtige aanwinst voor de woonkamer, slaapkamer of kantoor.

Slechte akoestiek? Je kunt geluiddempend materiaal bijbestellen (50,- p/m2), dit kun je onderstaand aanvinken. Lees hier meer over het schilderij

Vanaf 355,00
Toevoegen aan wishlist

AANVULLENDE

INFORMATIE

Pronkstilleven van Adriaen van Utrecht

Wil jij dit prachtige meesterwerk bij jou aan de muur hebben? Kies je favoriete kunstwerk in de door jou gewenste maat.

hoge kwaliteit print en materiaal
inclusief lijst
de doeken zijn verwisselbaar
beschikbaar in verschillende maten
prijzen zijn inclusief lijst en doek. In Nederland en België zijn verzendkosten inclusief. Voor overige landen geldt: exclusief verzendkosten en invoerrechten.

HET SCHILDERIJ: PRONKSTILLEVEN VAN ADRIAEN

Origineel: olieverf op doek 242,5 x 185 cm bxh

Adriaen laat hier zien dat hij werkelijk alles kan schilderen. Je kan de voorwerpen hier bijna voelen en aanraken. Kijk naar die mooie heldergele citroen, en dat schilletje wat over de tafel hangt. Ontzettend goed gedaan. Alle dingen hier op het schilderij lijken heel spontaan en rommelig neergezet, maar er is goed over nagedacht door Adriaen van Utrecht.

Als je goed kijkt, zie je dat hij alle objecten heel precies heeft gerangschikt over het schilderij. Dat overlappen van al die objecten, dingen voor en achter elkaar zetten, was helemaal uitgedacht door Adriaan van Utrecht. Als schilder kon je laten zien hoe goed je was in stofuitdrukking, dat was het schilderen van materialen. Het witte tafelkleed of bijvoorbeeld de mooie glazen. Zo transparant dat je ze bijna niet kunt zien. Of de glimmende gouden bokaal, de schaal of dat mooie hout. En dat gecombineerd met licht- en schaduwwerking het schilderij; ontzettend moeilijk. Vaak was het schilderen van een stilleven ook een test voor een jonge schilder om zijn vakmanschap te laten zien.

Maar waarom was dit nou zo’n geliefd genre, een tafel vol dure objecten en eten? Het was sowieso een teken van welvaart, je kon laten zien wat je allemaal had. Opscheppen. Een beetje zoals nu: veel aandacht voor sjiek eten, wat er heel mooi uitziet. Stillevenschilderijen sierden vaak de huizen van zeventiende-eeuwse rijke, welvarende, goed doorvoede mensen.

Hoe kwamen de Nederlanders aan al die luxeproducten die we hier terugzien op het schilderij? Dat kwam door de internationale handel. In de Gouden Eeuw voeren de Nederlandse naar het westen en naar het oosten en nemen allerlei luxeproducten mee terug naar huis. De pakhuizen lagen er vol mee.