Schuttersmaaltijd ter viering van de vrede van Munster aan je muur? - Muurmeesters
Muurmeesters Helst Van Der Bartholomeus Banquet At The Crossbowmens Guild
Muurmeesters Van Der Helst Banquet

Schuttersmaaltijd ter viering van de vrede van Munster

JAAR

1648

Schuttersmaaltijd ter viering van de vrede van Munster kan besteld worden in diverse maten en is een prachtige aanwinst voor de woonkamer, slaapkamer of kantoor.

Slechte akoestiek? Je kunt geluiddempend materiaal bijbestellen (50,- p/m2), dit kun je onderstaand aanvinken. Lees hier meer over het schilderij

Vanaf 354,00
Vanaf 319,00
Toevoegen aan wishlist

AANVULLENDE

INFORMATIE

Origineel: olieverf op doek 547 x 232 cm bxh

SCHUTTERSMAALTIJD TER VIERING VAN DE VREDE VAN MUNSTER

Bartholomeus van der Helst 1613 - 1670

Het schilderij van de compagnie van kapitein Cornelis Jan Witsen laat de viering zien van het einde van de 80 jarige oorlog op 15 mei 1648. Teneinde de Spanjaarden niet te provoceren werd dit gevierd achter gesloten deuren. Het laat een symbolische verzoening zien dat typerend is voor de Amsterdamse politiek. Het laat moed en kracht zien maar, geen van allen heeft echt een slag geleverd. De voorname personen staan vooraan en de minder voorname aan de zijkant of achteraan, al naar gelang hoeveel ervoor betaald werd.

De Schuttersmaaltijd is geschilderd in de Voetboog- of St. Jorisdoelen in Amsterdam aan de Singelgracht en kwam in dezelfde “Oude Sael” te pronken  boven de schouw. Dit is ook te zien door het raam van het schilderij want daarop is het uitzicht op brouwerij “het Lam” aan de Singelgracht te zien.

Wat is te zien op het schilderij

Op het schilderij is te zien hoe Cornelis Jan Witsen de hand schut van luitenant Johan Oetgens van Waveren waarbij de zilveren drinkhoorn van het Sint Jorisgilde, de Hooren van de Vree, wordt aangereikt.

In het midden van het schilderij zit vaandrig Jacob Banning met het blauwe vandaal met daarin afgebeeld de Amsterdamse maagd. Voor hem de trommel met het gedicht van Jan Vos *.

Meer wetenswaardigheden

Op 25 juni 2006 werd het werk bespoten met aanstekerbenzine door een Duitse kunstvandaal. Door snel optreden werd alleen de vernislaag aangetast.

Dit meesterwerk van Bartholomeus is sinds 1808 te zien in het Rijksmuseum in Amsterdam. Lees meer over het leven en werk van Van der Helst op zijn schilderspagina.

* De volledige tekst van het gedicht van Jan Vos luidt:

Belloone walgt van Bloedt

ja Mars vervloeckt het daveren

Van't zwangere metaal,

en 't zwaardt bemint de schee:

Dies biedt de dapp're Wits

aan d'eedele van Waveren

Op 't eeuwige verbondt,

den hooren van de Vree.

MEESTERWERK SCHUTTERSMAALTIJD VREDE VAN MUNSTER AAN JE MUUR?

Wil jij dit prachtige meesterwerk bij jou aan de muur hebben?  Kies je favoriete kunstwerk in de door jou gewenste maat.

hoge kwaliteit print en materiaal
inclusief lijst
de doeken zijn verwisselbaar
beschikbaar in verschillende maten
prijzen zijn inclusief lijst en doek. In Nederland en België zijn verzendkosten inclusief. Voor overige landen geldt: exclusief verzendkosten en invoerrechten.