Stilleven van Floris van Schooten aan je muur? - Muurmeesters
Muurmeesters Stilleven Floris Van Schoten Frans Hals Museum
Muurmeesters Stilleven Floris Van Schoten Imp1
Muurmeesters Stilleven Floris Van Schoten Imp2

Stilleven

JAAR

1625

Dit stilleven van Floris van Schooten is te bestellen in diverse maten en uitvoeringen. Heel mooi, met je aankoop steun je direct het Frans Hals Museum!

Slechte akoestiek? Je kunt geluiddempend materiaal bijbestellen (50,- p/m2), dit kun je onderstaand aanvinken.

Frans Hals Museum
MUURMEESTERS X FRANS HALS MUSEUM
Een samenwerking met het Frans Hals Museum®

  Lees hier meer over het schilderij

Vanaf 295,00
Toevoegen aan wishlist

AANVULLENDE

INFORMATIE

STILLEVEN

Schilder: Floris van Schooten (Geboorteplaats onbekend c. 1585-1588 – Haarlem, 1656)
Jaar: 1625
Officiële titel: Stilleven
Origineel: Olieverf op doek, 200x113 cm, bxh

Over het Stilleven

Op tafel ligt brood en wijn, maar ook vissen en oesters. Links liggen er strootjes, te gebruiken als aansteekstokjes en rechts een pijp. Op de achtergrond is een tondeldoos te zien, een doos met vuurstenen en licht ontvlambaar materiaal. Het standpunt is hoog waardoor het lijkt alsof de toeschouwer van bovenaf op de tafel kijkt. Dit intieme werk is een zeldzaam voorbeeld van Floris van Schootens stillevens uit de jaren 1620. De horizontale compositie, opgebouwd uit los naast elkaar opgestelde elementen, is bovendien kenmerkend voor de stillevenkunst uit het eerste kwart van de zeventiende eeuw.

De uitstalling van objecten lijkt toevallig, alsof ze al op tafel lagen en spontaan door de schilder in verf zijn vastgelegd. Waar veel voorwerpen voor een hedendaagse toeschouwer makkelijk verkrijgbaar zijn, was dat in de zeventiende eeuw wel anders. Op de haringen na waren dit luxeobjecten, voorbehouden aan de welgestelde elite. De voorwerpen waren geregeld het mikpunt van kritiek van moralisten, omdat ze verwezen naar lust, zoals het pijpje – klaar om aangestoken te worden, en de oesters – glanzend in hun schelp.

Of ook Floris van Schooten deze moraliserende functie aan het schilderij toekende is onduidelijk. De objecten op tafel geven hem in ieder geval een uitgelezen mogelijkheid om te laten zien hoe virtuoos hij de verschillende materialen en stoffen kon weergeven.

Over Floris van Schooten

De schilder Floris van Schooten  is geboren en getogen in Haarlem, werkte in Haarlem en ligt begraven in de de Grote of St. Bavo kerk. Hij schilderde vooral ontbijtjes, vruchtenstillevens, markten en keukenstukken. Ook zijn van hem enkele Bijbelse historiestukken bekend. Floris van Schooten was lid van het St. Lucasgilde en in 1639 werd hij deken van het gilde.

Dit meesterwerk van Floris van Schooten is onderdeel van onze collectie 'Haerlemsche Meesters' en is te zien in het Frans Hals Museum locatie Hof  in Haarlem.

CREDIT: Met dank aan ‘Schenking drs. J-P. de Man’ en de Vereniging Rembrandt

Stilleven

Een samenwerking met het Frans Hals Museum Haarlem®

 

STILLEVEN VAN FLORIS VAN SCHOOTEN AAN JE MUUR?

Wil je een indrukwekkend meesterwerk van Floris aan je muur? Kies je gewenste maat

hoge kwaliteit print en materiaal
inclusief lijst
de doeken zijn verwisselbaar
beschikbaar in verschillende maten
prijzen zijn inclusief lijst en doek. In Nederland en België zijn verzendkosten inclusief. Voor overige landen geldt: exclusief verzendkosten en invoerrechten.

MOOI: met je aankoop ondersteun je het Frans Hals Museum Haarlem ♥