VERMEER OP MASTERLY MILAN | The Dutch in Milano - Muurmeesters

VERMEER OP MASTERLY MILAN

Vermeer Op Masterly Milan

TE ZIEN OP MASTERLY | THE DUTCH IN MILANO: HET MEISJE MET DE PAREL VAN JOHANNES VERMEER

1665 – Collectie Mauritshuis
Afmeting 30 x 34 cm b x h – € 374,- inc btw / € 309,- ex btw
Krützmann Hollandse lijsten 54 x 64 cm b x h – € 363,- incl BTW / € 300,- ex BTW
Origineel: olieverf op doek, b 39 cm x h 44,5 cm

Deze beroemde Hollandse meester van Vermeer kan in vele maten besteld worden en wordt wereldwijd verzonden. Onze Hollandse Meesters worden geleverd in de beste kwaliteit aluminium lijst (goud, zwart, aluminium) en stoffen print. We leveren zelfs luxe fluwelen versies.

Kijk rustig rond in onze ruimte op Masterly Milan en op onze website. Als je  vragen hebt, spreek ons aan, we helpen je graag!

Schilderij: Muurmeester, het Meisje met de parel is te bewonderen in het Mauritshuis in Den Haag.

INFORMATIE OVER HET SCHILDERIJ EN DE SCHILDER

Meisje met de parel – Johannes Vermeer – 1665

Het Meisje met de parel is een zogenaamde ‘tronie’, een opmerkelijke studie van een gezicht, karakter of gelaatsuitdrukking. Dit genre werd populair in de 17e eeuw door het werk van Rembrandt van Rijn. In die tijd was het niet gebruikelijk om de modellen bij naam te noemen, ze bleven anoniem. Geen van de modellen van Vermeer is geïdentificeerd. Hoewel bewijs ontbreekt, wordt de dochter van Vermeer, toen 12 of 13 jaar oud, aangewezen als het Meisje met de parel.

Op het schilderij zien we een meisje met een blauwe tulband, een gele doek die naar beneden valt. De kleur van de draperie op haar hoofd staat in sterk contrast met het bruine jasje en de witte kraag. De ‘parel’ springt onmiddellijk in het oog. Gezien de grootte van deze zogenaamde parel gaat het hoogstwaarschijnlijk om een gelakte oorbel van glas. De modellen op het schilderij ‘Meisje met de rode hoed’ en ‘Meisje met de fluit’ dragen soortgelijke oorbellen.

Met haar onbevangen blik lijkt het meisje met de parel contact te willen maken met haar toeschouwer. Ze lijkt verbaasd te zijn. Alsof ze iets wil zeggen met haar half geopende mond. Haar vochtige, rood geschilderde lippen zijn sensueel.

Dit meesterwerk van Johannes Vermeer maakt deel uit van de collectie van het Mauritshuis in Den Haag.

Vermeer Op Masterly Milan

DE SCHILDER JOHANNES VERMEER, 1632-1675

Het leven van Johannes

Johannes Vermeer is een van de beroemdste schilders van de 17de eeuw en heeft een aantal indrukwekkende meesterwerken op zijn naam staan. Lange tijd werd deze prachtige selectie schilderijen echter aan anderen toegeschreven en kregen de schilderijen van Johannes Vermeer weinig tot geen erkenning. Pas in de jaren zeventig werd Johannes Vermeer herontdekt. Sindsdien zijn 35 schilderijen erkend als “Vermeers”.

Johannes Vermeer heeft altijd in Delft gewoond en gewerkt. Als zoon van een zijdewerker was hij, net als zijn vader, actief in de kunsthandel. Mogelijk was Vermeer een leerling van stadsgenoot Carel Fabritius. In 1653 werd Johannes Vermeer lid van het schildersgilde, waarvan hij vele jaren hoofd was.

Het werk van Vermeer

Johannes Vermeer onderscheidde zich als kunstenaar met onnavolgbare kleurstellingen, indrukwekkend licht, subtiel kleurgebruik en perfecte composities. Vermeer gaf de voorkeur aan het gebruik van ultramarijn, loodgeel en dure pigmenten. Zijn werk bestaat uit tijdloze en ingetogen momenten, genrestukken, allegorieën en stadsgezichten, waarin de invloed van de Utrechtse caravaggisten te zien is.

Het latere werk van Vermeer bestaat uit interieurs met één of meer personen, meestal vrouwen. Het zijn intieme genrestukken waarin de hoofdpersoon bezig is met een alledaagse bezigheid, meestal bij een raam dat daglicht binnenlaat. Vermeer was als geen ander bedreven in het weergeven van de lichtval op voorwerpen.

Kijk voor meer schilderijen van Johannes op zijn schilderspagina