Lees over het leven en werk van Johannes Vermeer - Muurmeesters

Johannes Vermeer

Muurmeesters Cat Portret 920 660px Meisjemetdeparel

DE SCHILDER JOHANNES VERMEER,
1632-1675

Het leven van Johannes 

Johannes Vermeer is één van de beroemdste schilders uit de 17de eeuw en heeft een aantal indrukwekkende meesterwerken op zijn naam staan. Echter werd deze prachtige selectie aan schilderijen lange tijd aan anderen toegeschreven en kregen de schilderijen van Johannes Vermeer niet tot nauwelijks erkenning. Pas in de jaren 70 van de 19e eeuw werd Johannes Vermeer herontdekt. Sindsdien zijn er 35 schilderijen als “Vermeers” erkend.

Johannes Vermeer heeft altijd in Delft gewoond en gewerkt. Als zoon van een zijdewerker was hij, net als zijn vader, actief in de kunsthandel. Mogelijk was Vermeer een leerling van stadgenoot Carel Fabritius. In 1653 werd Johannes Vermeer lid van de schildergilde, waarvan hij jarenlang het hoofd was.

Het werk van Vermeer

Johannes Vermeer onderscheidt zich als kunstenaar met onnavolgbare kleurstellingen, een indrukwekkende lichtgehalte, subtiel kleurgebruik en perfecte composities. Vermeer gaf de voorkeur aan het gebruik van ultramarijn, loodtingeel en dure pigmenten. Zijn werk bestaat uit tijdloze en ingetogen momenten, genrestukken, historiestukken, allegorieën en stadgezichten, waarin de invloed van de Utrechtse caravaggisten terug te zien is.

Vermeers latere werk bestaat uit interieurs met één of enkele mensen, meestal vrouwen. Intieme genrestukjes, waarin de hoofdpersoon zich wijdt aan een alledaagse bezigheid, meestal bij een venster dat het daglicht binnenlaat. Als geen ander kon Vermeer de lichtval op voorwerpen weergeven. Het Rijksmuseum bezit drie van zijn huiselijke taferelen en één stadsgezicht: het wereldberoemde Straatje.

Leuk om te weten

De Amerikaanse schrijfster Tracy Chevalier schreef het boek Girl with a Pearl Earring. Dit boek werd in 2003 verfilmd onder dezelfde titel. Colin Firth speelt in de film de schilder en Scarlett Johansson het meisje, waarbij zowel het boek als de film ervan uitgaan dat het meisje een dienstmeid was

Een meesterwerk van Johannes Vermeer aan je muur?

Wil je een indrukwekkend meesterwerk van Johannes Vermeer aan je muur? Bekijk zijn schilderijen en kies jouw favoriete schilderij in de gewenste maat.