Lees over het leven en werk van Isaac Israëls - Muurmeesters

Isaac Israëls

Muurmeestersamsterdamse Dienstmeisjes Schilder Isaac Israels 1 1

DE SCHILDER ISAAC LAZARUS ISRAËLS,
1865 – 1934

Het leven en werk van Isaac Israëls

Isaac is op 03 februari 1865 geboren in Amsterdam als zoon van Jozef Israëls, een van de meesters van de Haagse School en Aleida Schaap. Beiden kwamen uit het Amsterdams orthodoxe milieu met liefde voor literatuur en schilderkunst. Wanneer Isaac ongeveer 4 jaar is maakt hij zijn 1ste tekeningen. In 1871 verhuist de familie naar Den Haag. Zijn vader leert hem de beginselen van het schilderen en in 1877 gaat Isaac van school om samen met zijn ouders te reizen naar Parijs, Italië en München. Vanaf 1878 bezoekt Isaac ieder jaar de Parijse Salon en als hij er in 1882 debuteert met zijn schilderij ‘Militaire begrafenis” krijgt hij een eervolle vermelding . Wanneer Isaac weer terug is in Den Haag gaat hij naar de Academie van Beeldende kunsten van 1880 tot 1882 maar verwierf zijn meeste kennis toch door zelfstudie. In 1881 debuteerde Isaac aan de Tentoonstelling levende meesters in Den Haag met “De repetitie van het signaal”. Het schilderij was nog niet eens af maar werd direct aangeschaft door Hendrik Willem Mesdag.

Op 20 jarige leeftijd gaat Isaac Israëls naar de Rijksacademie in Amsterdam. Hij wordt echter kort daarna van school gestuurd met de opmerking dat hij “als reeds gevormde kunstenaar aan de Academie geheel misplaatst zou zijn.”

De stijl van Isaac

Isaac gaat op zoek naar zijn eigen nieuwe stijl en blijft in Amsterdam om zich samen met zijn schildersvrienden George Breitner en Willem de Zwart te storten in het nachtleven van Amsterdam. In deze periode maakt hij de eerste schetsen van portretten, danshuizen, circusscènes en naakten. Hij schildert overdag in het atelier dat hij deelt met George Breitner in de 1ste Parkstraat en gebruikt de impressionistische schilder- en tekentechniek. Ook schildert Isaac bekenden uit die tijd, zoals Mata Hari en Aletta Jacobs.

Door alle lof die Isaac Israëls al op jonge leeftijd al kreeg werd hij heel onzeker en pas in 1890 heeft Isaac zijn zelfvertrouwen weer een beetje terug en hij zendt dan ook nu pas weer schilderijen in voor tentoonstellingen. Zijn werken zijn geschilderd in een losse, vlotte stijl met lichte kleuren en met afbeeldingen van o.a. dienstmeisjes, voorbijgangers en kinderen.

Woonplaatsen en invloed van zijn vader Jozef Israëls

Wanneer zijn moeder in 1894 overlijdt vertrekt Isaac samen met zijn vader en vriend Frans Eerens naar Spanje en Noord Afrika. Daarna komt Isaac weer terug in Amsterdam, waar hij een vergunning van de burgemeester van Amsterdam ontvangt om ook buiten te mogen schilderen. Tijdens deze periode, 1894 – 1897, heeft Isaac een liefdesrelatie met de weduwe van Theo van Gogh, Johanna (Jo) Gesina Bonger.
Het mondaine leven rond 1900 in Den Haag begint Isaac te inspireren en vertrekt weer naar Den Haag, Koninginnegracht 2, alwaar Isaac samen met zijn vader ook hun atelier hebben. ‘s Zomers huren ze een villa van het Oranjehotel in Scheveningen om daar de zomerse taferelen van het strand en de duinen te schilderen. De lessen van zijn vader zullen altijd terug te zien zijn in zijn werken maar er zijn ook duidelijke verschillen met de werken van zijn vader. Jozef schilderde vissersvrouwen en kinderen en Isaac de elegant geklede dames in zomers kledij. De technieken en kleurgebruik waren ook anders.

In de periode 1904 tot 1913 is Isaac veel in Parijs en Londen. In Parijs schildert hij de dansende paren, terrasjes en in Londen de boksers en de balletmeisjes.

Een grote reis maakt Isaac van 1921 tot 1923 naar Nederlands Indië waar hij op de boot van Java naar Bali kennismaakt met de schrijver Louis Couperus en de architect H.P. Berlage. Isaac maakt schetsboeken vol met figuren en portretten. Na deze reis keert Isaac terug naar de Koninginnegracht 2 in Den Haag van waaruit Isaac nog wel reizen naar binnen- en buitenland onderneemt. In 1925 besluit Isaac het atelier, wat Isaac in Parijs vanaf 1904 aan de Boulevard de Clinchy heeft, op te zeggen.

Isaac Israëls overlijdt op 07 oktober 1934 na een aanrijding en wordt op Driehuis-Westerveld te Velsen gecremeerd.

Een meesterwerk van Isaac Israëls aan je muur?

Wil jij een van de meesterwerken van Isaac Israëls aan je muur? Bekijk zijn schilderijen en kies jouw favoriete schilderij in de gewenste maat.

Formaat

Kleur

Toon meer

Toon minder