Lees over het leven en werk van Johannes Verspronck - Muurmeesters

Johannes Cornelisz Verspronck

Muurmeesters Johannes Cornelisz Verspronck Andries Stilte Andries Stilte Als Standaarddrager Impressie 3 1

DE SCHILDER JOHANNES CORNELISZ VERSPRONCK, 1600/1603 – 1662

Het leven en werk van Johannes Cornelisz Verspronck

Johannes is geboren in Haarlem als oudste zoon van portretschilder Cornelis Engelsz Verspronck, oorspronkelijk uit Gouda, en Maritge Jansdr Rodenrijsen, tussen 1600 en 1603.

Johannes woonde lang bij zijn ouders en kreeg les van zijn vader in het portretschilderen. Waarschijnlijk heeft Frans Hals ook bijgedragen aan zijn schilderkunst omdat er enige invloed te zien is in de schilderijen van Johannes hoewel hij veel meer aan de details werkte dan Frans Hals. Johannes was ook werkzaam in het atelier van Frans Hals. In 1632 werd Johannes lid van het Sint Lucasgilde in Haarlem.

Johannes Verspronck was een schilder en tekenaar in barokstijl van de Gouden Eeuw. De rijke burgers uit Haarlem en omstreken lieten zich graag portretteren door Johannes. Er zijn wel 100 portretten bekend van Johannes hand. Zijn schilderijen stralen rust uit en zijn niet opvallend, zijn eerder met een zachte penseelstreek geschilderd. Johannes was zelf ook een rustige, niet opvallende man die woonde in de Sint Jansstraat in Haarlem.

Johannes is overleden in Haarlem op 30 juni in 1662 en heeft altijd in Haarlem gewoond en gewerkt. Er is slechts 1 gesigneerd stilleven van Johannes bekend.

Een meesterwerk van Johannes Cornelisz Verspronck aan je muur?

Wil jij een van de meesterwerken van Johannes Cornelisz Verspronck aan je muur? Bekijk zijn schilderijen en kies jouw favoriete schilderij in de gewenste maat.