Lees over het leven en werk van Thérèse Schwartze - Muurmeesters

Thérèse Schwartze

Therese Zelfportret Galleria Degli Uffizi Florence

DE SCHILDER THÉRÈSE SCHWARTZE,
1851 – 1918

Het leven van Thérèse

Thérèse werd geboren op 20 december 1851 in Amsterdam en is de dochter van Johann Georg Schwartze, schilder, en Elise Hermann. Beide ouders hebben Duitse voorouders. Georg is in Nederland geboren en opgegroeid in Amerika en Elise is in Duitsland opgegroeid.

Thérèse is de 3de dochter in een gezin van 5. Ze krijgt de opleiding tot schilder van haar vader en krijgt op haar 15de jaar al opdrachten om rijke Amsterdamse families te schilderen. Als haar vader in 1874 overlijdt neemt Thérèse het atelier over en wordt ze kostwinner van het gezin. Ze wonen dan al aan de Prinsengracht 1091 in Amsterdam.

Het werk van Thérèse Schwartze

Thérèse gaat op studiereis naar München waar zij van Franz von Lenbach de aanbeveling krijgt om foto’s te gebruiken als hulp bij het schilderen van haar portretten. Na München vertrekt Thérèse naar Parijs alwaar zij de schilders Leon Bonnat en Jean Jaques Henner ontmoet. Ze bewondert hen omdat zij realistisch schilderen. In 1889 ontvangt Thérèse een gouden medaille voor haar ingezonden zelfportret op de Internationale tentoonstelling in Parijs. Het is een zelfportret in olieverf waarop Thérèse aan het werk te zien is.

Thérèse wordt bekend en maakt zelfs portretten van de Koninklijke familie hetgeen haar nog meer opdrachten oplevert. In 1896 wordt Thérèse als 1ste vrouw geridderd in de Orde van Oranje-Nassau.

Haar succes kreeg Thérèse door het schilderen met pastelkrijt dat zij met een snelle, heldere streek op het doek zet. Het grootste deel van haar werk (meer dan 1000), bestaat uit portretten maar Thérèse maakte ook genrestukken,  voorstellingen uit het echte leven. Thérèse exposeert niet alleen in Europa maar ook in Amerika.

Na het overlijden van diens vrouw trouwt Thérèse Schwartze op 30 augustus 1906 trouwt met haar goede vriend Anton van Duyl. Anton was hoofdredacteur van het Algemeen Handelsblad. Niet lang na zijn overlijden in juli 1918 overlijdt Thérèse op 23 december 1918 van verdriet en een zwakke gezondheid. Het grafmonument wordt ontworpen door haar zus Georgine en laat Thérèse liggend op bed zien. Thérèse werd begraven op Zorgvliet en later overgebracht naar de Nieuwe Ooster Begraafplaats in Amsterdam.

Een meesterwerk van Thérèse Schwartze aan je muur?

Wil je een indrukwekkend meesterwerk van Thérèse Schwartze aan je muur? Bekijk haar schilderij en kies je gewenste maat.

Formaat

Kleur

Toon meer

Toon minder